ข้อมูลผู้เชี่ยวชาญ 88
หมายเลขผู้เชี่ยวชาญ
4122
เข้าชม
88
ชื่อผู้เชี่ยวชาญ
ดร.ปาริชาติ เทียนจุมพล
หน่วยงาน
สำนักงานปลัดกระทรวง
ความเชี่ยวชาญ
Postharvest Technology Application of Near Infrared Spectroscopy
ตัวอย่างผลงาน
1.การพัฒนาเครื่องและระบบตรวจสอบและจำแนกคุณภาพผลไม้แบบพกพาด้วยเทคนิคเนียร์อินฟราเรดสเปกโทรสโกปี (Minifruit QC)
2.การพัฒนาเครื่องและโปรแกรมต้นแบบสำหรับควบคุมการทำงานของเครื่องตรวจสอบคุณภาพเมล็ดพืชแบบพกพา (Mini-NIR)
3. การพัฒนาชุดต้นแบบและระบบการตรวจวัดการปลอมปนและคุณภาพของข้าวสารด้วยเนียร์อินฟราเรดร่วมกับเทคนิคการประมวลภาพ
ผลงานตีพิมพ์ 1. Theanjumpol P., A. Kaur, N. Muenmanee, Y. Chanbang, and P. Maniwara. 2023. Prediction of quality traits in dry pepper powder using visible and near-infrared spectroscopy. International Food Research Journal 30(1): 193-204.
2. Parichat Theanjumpol, Viboon Chang-Rue, Sang Moo Kim, Nithiya Rattanapanone and Phonkrit Maniwara. 2020. Unique microstructure, physical, and pasting properties of rice grains produced in Thai upland area. Cereal Chemistry 97: 1270-1280.
3. Parichat Theanjumpol and Phonkrit Maniwara. 2022. Physico-chemical and cooking qualities of fresh and stored pumpkins. Horticulture, Environment, and Biotechnology 63:101113.
4. Theanjumpol, P., Kaur, A., Muenmanee, N., Chanbang, Y. and Maniwara, P. 2023. Prediction of quality traits in dry pepper powder using visible and near-infrared spectroscopy. International Food Research Journal 30(1): 193 204.
5. Sujitra Funsueb, Chanat Thanavanich, Parichat Theanjumpol, Sila Kittiwachana. 2023. Development of new fruit quality indices through aggregation of fruit
quality parameters and their predictions using near-infrared spectroscopy. Postharvest Biology and Technology 204: 112483.
6. Sunisa Suchata, Parichat Theanjumpol, and Seppo Karrila. 2015. Rapid moisture determination for cup lump natural rubber by nea rinfrared spectroscopy. Industrial Crops and Products 76: 772780.
คำสำคัญ
สาขา
ศูนย์ความเป็นเลิศด้านเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยว,